Naima El Bezaz (1974, Meknes, Marokko) is schrijfster. Haar fascinatie voor taal en schrijven is altijd groot geweest. Na de middelbare school gaat ze studeren, maar het schrijverschap lonkt. Tijdens een lezing komt ze in aanraking met schrijfster Yvonne Kroonenberg die haar  introduceert bij Uitgeverij Contact. In 1995 verschijnt daar haar debuut De weg naar het noorden. Hiermee kiest ze voor het schrijversschap.

De weg naar het noorden werd bekroond met de Jenny Smelik-IBBY prijs. Vanaf 1995 tot heden is dit een van de populairste romans op middelbare scholen in Nederland en België, waar de scholieren het boek massaal voor hun boekenlijst lezen.

Lezingen in binnen- en buitenland over onder andere literatuur, maatschappij en de positie van de vrouw volgen; op scholen, universiteiten, literaire cafés, gemeenten, ministeries en leesclubs maar ook op festivals. Ook schrijft ze in opdracht literaire verhalen, essays en columns. In 2002 verscheen Minnares van de duivel. Deze verhalenbundel werd een directe bestseller, nadat ze een erotische passage uit haar boek in Jack Spijkermans’ tv-programma Kopspijkers voorlas. Dit tot woede en verontwaardiging van moslims én gereformeerden.

Wekenlang stond Minnares van de duivel hoog genoteerd in de vele boekentoptienen. Negen drukken volgden elkaar in korte tijd op. De schijfster staat bekend om haar ongezouten mening over seks, religie en maatschappij. Naima: “Taboes zijn er om doorbroken te worden.”

Dan verschijnt op 28 september 2006 haar derde en meest controversiële roman: De Verstotene. De seks gaat verder dan in Minnares van de Duivel, de maatschappijkritiek is onomwonden fel. De islam, het jodendom, antisemitisme en alles wat anders is dan wat de maatschappij wil of zelfs accepteert, is er ongecensureerd en hartstochtelijk in verwerkt.

De Verstotene is vergeleken met Turks Fruit.
Eind 2008 verscheen haar vierde roman: Het Gelukssyndroom. Samen met Minnares van de Duivel en De Verstotene, is Het Gelukssyndroom een spraakmakende bestseller die voor veel discussie en openheid heeft gezorgd. Dit door haar lezingen, artikelen en media-optredens. Haar romans zijn spannend, meeslepend, veelal confronterend en vooral taboedoorbrekend.
Naast het schrijven van romans, het verzorgen van lezingen en andere activiteiten, heeft ze als actrice in vier films gespeeld. Ze was te zien in de KRO telefilm Impasse van Sytske Kok met oa Hans Croiset en Frank Lammers, in de serie Hartslag vervulde ze een gastrol naast Chris Zeegers. Allerzielen was een productie gemaakt in samenwerking met diverse regisseurs, schrijvers en acteurs ter nagedachtenis aan Theo van Gogh. Ook in deze productie speelde ze een rol. In 2010 verschijnt de speelfilm Joy van regisseur Mijke de Jong. Naima El Bezaz is daar te zien naast Samira Maas en Dragan Bakema

November 2010 verscheen bij uitgeverij Querido Vinexvrouwen, vijfde roman van Naima El Bezaz

Deze autobiografische roman heeft een hausse aan media-aandacht gegenereerd zoals optreden bij Pauw en witteman, coverinterview Volkskrantmagazine en voorpublicatie in NRC Handelsblad.